Wakacyjna podróż to nie tylko odkrywanie nowych miejsc i plaż. To także otwarcie się na ludzi, ich zwyczaje, także te kulinarne. Chorwacja w 2020 roku była hitem w naszej ofercie. Cieszyliśmy się wyjazdami do Chorwacji przez całe lato. Za oknem mroźna zima, dlatego dla rozgrzania atmosfery, pomagamy przenieść się do Dalmacji już dzisiaj za pomocą -rakiji!
Rakija to najsłynniejszy bałkański alkohol. Często jest towarzyszką wszelkich imprez oraz świąt. Picie jej ma znaczenie rytualne. Podczas ślubnych ceremonii, trunek pije się za szczęście nowożeńców. Ojciec pana młodego przechadza się wokół wszystkich stołów, oferując kieliszek rakii wszystkim gościom, wznosząc toast za szczęście nowożeńców. Podczas pogrzebów żałobnicy popijają kieliszek rakii za duszę zmarłego, a po przyjściu na świat nowego członka rodziny pije się za jego dobrą przyszłość.
Trunek charakteryzuje się delikatnym aromatem owoców i zawiera od 40 do 70% alkoholu.
W przeciwieństwie do bimbru, rakije robi się z przefermentowanych owoców (np. winogron, śliwek). Co ciekawe, na Bałkanach można się nią raczyć już od śniadania. Alkohol ten już od dawna uważany jest za narodowy trunek narodu chorwackiego.
W Chorwacji, przed kupnem można jej spróbować, zdegustować i warto z tego skorzystać! Kupując rakiję, warto rozejrzeć się za prywatnymi punktami. W Makarskiej cena za litr waha się w okolicach 70 kun za litr.
Sprawdź aktualne ceny w Chorwacji. Od 2023 roku w Chorwacji obowiązuje już Euro.
Gospodarze często sprzedają swoją rakiję „spod stołu”. Szczególnie teraz po wejściu Chorwacji do UE, trzeba mieć pozwolenie na sprzedaż alkoholu własnego wyrobu.
„Jeszcze kilka lat temu można było o wiele łatwiej kupić alkohol – były rozstawione stragany przy drodze (tak jak w Polsce można kupić borówki czarne czy grzyby). Teraz gdy dostajemy rakiję spod lady nie ma możliwości reklamacji, dlatego dobrze kupować ze sprawdzonego źródła” – tłumaczy nasza przewodniczka.
Warto wybrać się do Chorwacji i przywieźć gotowy trunek, który okaże się niezbędny podczas przygotowania nalewki z rogacza, w Polsce znanego jako chlebek świętojański.
Jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania?
Kilka sztuk wysuszonego rogacza, połamanego na mniejsze kawałki ( 5-6 szt na litr rakiji), rakija
(ok. 1 litr), cytryna, laska wanilii, cukier (ilość w zależności od gustu).
Jak przygotowujemy trunek?
Cytrynę umyć i pokroić w dość grube kawałki.Laskę wanilii końcem ostrego noża należy przekroić
i wyjąć nasiona. Wszystkie składniki wkładamy do słoja, mocno zakręcamy i czekamy ok 2-3 miesięcy.
Podróż do Chorwacji to świetna okazja do zakupu lokalnych produktów, dzięki którym sami będziemy mogli przygotować coś w domu, dodatkowo wspominając udany wyjazd i ludzi, których poznaliśmy. Przy najbliższej podróży do Chorwacji pamiętajcie, aby przywieźć co najmniej litr rakiji i garść chleba świętojańskiego.
Najbliższa taka okazja już na majówkę!
Najnowsze komentarze